вівторок, 6 листопада 2018 р.

Профорієнтаційне тестування за методикою Євгена Олександровича Клімова



П’ять типів професій, які обґрунтував Є.О. Клімов:
             Перший тип – «людина-людина». Професії цього типу висувають високі вимоги до таких якостей працівника, як уміння встановлювати й підтримувати ділові контакти, розуміти стан людей, впливати на інших, проявляти витримку, спокій і доброзичливість, вміння дохідливо доносити власну думку.
До професій типу «людина-людина» належать такі професії: викладач, психолог, лікар, медсестра, фельдшер, референт, гувернер, менеджер, продавець, офіціант, агент з реклами, експедитор, юрист, слідчий, інспектор дорожньо-постової служби та ін.
Другий тип – «людина-техніка» включає професії, пов’язані зі створенням, монтажем, складанням і налагодженням технічних пристроїв, експлуатацією технічних засобів, ремонтом техніки. Тут працівники мають справу з неживими технічними об’єктами праці. Цей тип професій вимагає від працівника високого рівня розвитку наочно-образного мислення, просторових уявлень, технічної обізнаності та кмітливості, хороших рухових навичок, спритності.
Тип «людина-техніка» включає, зокрема, такі професії: слюсар, монтажник, газоелектрозварник, токар, інженер, конструктор, водій, механік, машиніст, технолог та ін.

Третій тип «людина-знакова система» об’єднує професії, пов’язані з текстами, цифрами, формулами й таблицями, кресленнями, картами, схемами, звуковими сигналами. Професії цього типу вимагають від людини здатності до абстрактного мислення, оперування числами, тривалого й стійкого зосередження уваги, посидючості.
До нього належать професії бухгалтера, економіста, фахівця з маркетингу, перекладача, кресляра, геодезиста, телефоніста, податкового інспектора, програміста тощо.
Четвертий тип – «людина – художній образ». До нього належать професії, пов’язані зі створенням, проектуванням, моделюванням художніх творів, відтворенням, виготовленням різних виробів за ескізом, зразком. Від людини в професіях такого типу потрібні розвинений художній смак, висока естетична чутливість, багата та яскрава уява.
До цього типу можна віднести професії художника, модельєра, закрійника, ювеліра, дизайнера, архітектора, перукаря, гримера, декоратора-оформлювача, актора, журналіста тощо.
П’ятий тип професій – «людина-природа». Він об’єднує професії, пов’язані з вивченням живої та неживої природи, з доглядом за рослинами й тваринами, профілактикою і лікуванням захворювань рослин і тварин. Цей тип професій передбачає наявність у людини хорошої спостережливості, здатності орієнтуватися в умовах непередбачуваності й відстрочених результатів, зміни цілей в залежності від умов, витривалості та терплячості стосовно браку комфорту.
До цього типу Є. О. Клімов відніс професії овочівника, орнітолога, зоотехніка, ветеринара, мікробіолога, геолога, еколога, меліоратора, лісівника, агрохіміка тощо.
 ВИЗНАЧЕННЯ ТИПУ МАЙБУТНЬОЇ ПРОФЕСІЇ
( за методикою Є. Клімова )
Прочитайте дані твердження. Якщо згодні з ними, то перед цифрою в таблиці поставте знак «+», якщо ні, поставте перед цифрою знак «–». Якщо виникли сумніви, необхідно закреслити цифру.
Твердження для самооцінки
1
природа
2
техніка
3
знак
4
мистецтво
5
людина
1
Легко знайомлюсь з людьми
1
2
Охоче і довготривалий час можу майструвати
1
3
Люблю ходити в музеї, театри, на виставки
1
4
Охоче і довготривалий час можу проводити обчислення, креслити
1
5
Охоче і довготривалий час можу доглядати за рослинами, тваринами
1
6
Із задоволенням спілкуюсь з однолітками чи малюками
1
7
Із задоволенням доглядаю за рослинами, тваринами
1
8
Зазвичай роблю мало помилок в письмових роботах
1
9
Мої вироби викликають інтерес у товаришів, однокласників
2
10
Люди вважають, що в мене є художні здібності
2
11
Охоче читаю про рослини, тварини
1
12
Беру участь у виставах, концертах
1
13
Охоче читаю про устрій механізмів, приборів, машин
1
14
Довготривалий час можу розгадувати задачі, ребуси, кросворди
2
15
Вмію налагодити стосунки між конфліктуючими людьми
2
16
Вважаю, що у мене є здібності до роботи з технікою
2
17
Людям подобається моя художня творчість
2
18
У мене є схильності до роботи з рослинами і тваринами
2
19
Я можу чітко викладати свої думки в письмовій формі
2
20
Я майже ніколи і ні з ким не сварюсь
1
21
Результати моєї технічної творчості схвалюють незнайомі люди
1
22
Не прикладаючи зусиль засвоюю іноземні мови
1
23
Мені часто трапляється нагода допомагати навіть незнайомим людям
2
24
Довготривалий час можу займатися музикою, малюванням, читати книги
1
25
Можу впливати на хід розвитку рослин і тварин
2
26
Полюбляю розбиратися в улаштуванні механізмів, приборів
1
27
Мені зазвичай вдається схилити людей до своєї точки зору
1
28
Охоче спостерігаю за рослинами і тваринами
1
29
Охоче читаю
науково-популярну, критичну літературу, публіцистичну літературу
1
30
Намагаюсь зрозуміти секрети майстерності та випробовую свої сили в музиці, живопису
1
Результати
 По кожному стовпчику підрахуй алгебраїчну, тобто з врахуванням знаків, суму, закреслені цифри не рахуй. Запиши в рядок «Результати». Найбільша отримана сума чи суми (по декільком стовпчикам) вказують на той тип професії, який для тебе більш властивий. Малі від’ємні суми вказують на типи професій, яких тобі слід уникати при виборі. Максимальне число балів в кожному стовпчику – 8.



Немає коментарів:

Дописати коментар

           Безпечне поводження в Інтернет просторі. У кінці XX - початку XXI ст. особливо важливого значення набуває інформація. Можливість...