вівторок, 30 квітня 2019 р.

Петриківський розпис



   Петрикі́вський ро́зпис, або «петрикі́вка» — українське декоративно-орнаментальне народне малярство, яке сформувалося на Дніпровщині в селищі Петриківка, звідки й походить назва цього виду мистецтва.

   Окремі речі з візерунками в стилі петриківського розпису збереглися ще з XVIII століття. Однак у сучасному розумінні цей напрям сформувався наприкінці XIX століття — на початку XX століття. Походження петриківського розпису пов'язують з козацтвом і заселенням Дніпровщини вихідцями з ПолтавщиниСлобожанщини та Поділля у XVIII столітті та в першій половині XIX століття. Проте невідомо, де й коли са́ме розвинулися традиції, що лягли в основу цього напряму малярства.
   Петриківський розпис — не лише народне мистецтво, що зберігає традиції оздоблення українського житла, але й сучасний живопис, який розвивається та набуває нових рис.
   5 грудня 2013 року петриківський розпис було включено до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.
   Учні   нашого училища спробували себе в цьому нетрадиційному виді малювання. Нас гостинно запросили до себе працівники районної бібліотеки на зустріч з майстринею Михайлівщини Ольгою Олександрівною Курочкою. Ми за зразком розмальовували півня,  користуючись технікою петриківського розпису. Від такої зустрічі всі отримали задоволення.

Немає коментарів:

Дописати коментар

           Безпечне поводження в Інтернет просторі. У кінці XX - початку XXI ст. особливо важливого значення набуває інформація. Можливість...