понеділок, 14 лютого 2022 р.

          




Безпечне поводження в Інтернет просторі.


У кінці XX - початку XXI ст. особливо важливого значення набуває інформація. Можливість отримати будь-яку інформацію, не виходячи з дому, – зараз це не фантастика, а реальність. І це стало можливим завдяки Інтернету.

Інтернет являє собою всесвітню інформаційну комп’ютерну мережу, що поєднує в єдине ціле безліч комп’ютерних мереж, що працюють за єдиними правилами. Користувачі Інтернету є практично у всіх країнах світу. Комп’ютери зв’язуються за допомогою ліній зв’язку. До Інтернету мають доступ десятки мільйонів користувачів. Ріст і розвиток Інтернету триває, і на середину століття очікується значне збільшення ролі Інтернету у всіх інформаційних технологіях. Однією з переваг Інтернету є корисність. Обсяг інформації незрівнянно великий. Подання й зручність її сприйняття поки не можуть зрівнятися із книгами або телебаченням, але кількість і доступність інформації в мережі значно вища. Інтернет – джерело найбільш свіжої інформації.

Проте з розширенням глобальної комп’ютерної мережі, збільшенням кількості доступної інформації й послуг виникає проблема перевірки та достовірності інформації.

Сьогодні немає засобів розпізнання особи, з якою спілкуєшся, тому важко перевірити інформацію щодо співрозмовника. Є дуже багато випадків, коли себе видають за інших, приписуючи собі гарну зовнішність, риси характеру, захоплення тощо. Також існують випадки потрапляння в рабство через мережу Інтернет. Дівчата та хлопці листуються з особами, які пропонують роботу за кордоном або одруження. Є випадки, коли за допомогою спілкування просять надіслати фотокартки, а потім, використовуючи монтаж, створюють фотокартки і розміщують на сайтах для дорослих. Отже, щоб не потрапити в подібні ситуації рекомендуємо дотримуватись наступних правил.

 

Основні правила безпечної поведінки в Інтернеті.

·        Небажано розміщувати персональну інформацію в Інтернеті. Персональна інформація – це ваше повне ім'я, прізвище, номер мобільного телефону, адреса електронної пошти, домашня адреса, фото з вами, членами вашої родини, друзями.

·        Якщо ви публікуєте фото чи відео в Інтернеті, їх може подивитися кожен. Зважайте на це.

·        Не відкривайте файли, які надіслали невідомі вам люди. Ви не можете знати, що насправді міститься у цих файлах – там можуть бути віруси або фото, відео з «агресивним» змістом.

·        Пам’ятайте, що віртуальні знайомі можуть бути не тими, за кого себе видають.

·        Якщо поруч з вами немає когось із дорослих, яким ви довіряєте і які можуть вас захистити, не зустрічайтесь у реальному житті з людьми, з якими ви познайомились в Інтернеті.

·        Ніколи не пізно розповісти дорослим, якщо вас хтось образив.

·        Якщо хтось говорить вам, надсилає вам, або ви самі віднайшли у мережі щось, що бентежить вас, не намагайтеся розібратися в цьому самостійно. Зверніться до батьків або вчителів - вони знають, що треба робити.

·        Не відкривайте листи електронної пошти, файли або Web-сторінки, отримані від людей, яких ви реально не знаєте або не довіряєте.

·        Нікому не давайте свій пароль.

·        Ніколи не робіть того, що може коштувати грошей вашій родині.

·        Пам'ятайте, що в Інтернеті ти спілкуєшся з людиною.

·        Відстоюйте свою точку зору, але не ображайте своїх співрозмовників.

·        Дотримуйтесь етики спілкування. Завжди будьте ввічливими у електронному листуванні, і ваші кореспонденти будуть ввічливими з вами.

·        Завжди поводьтеся у мережі так, як би ви хотіли, щоб поводилися з вами!

 

https://www.youtube.com/watch?v=PiA_N_uI5R8  посилання для отримання більш детальної інформації щодо безпечного поводження в Інтернеті та перегляду інформаційного відео.

Немає коментарів:

Дописати коментар

           Безпечне поводження в Інтернет просторі. У кінці XX - початку XXI ст. особливо важливого значення набуває інформація. Можливість...